Кошница 0
Списък с желания 0
Моят профил
Меню
+359 89 051 2103 Обратно обаждане

Игри за фина моторика

Да развием фината моторика с играчки!

Фина моторика – с този термин специалистите назовават малките, прецизни движения, които правим чрез мускулите на дланите, пръстите и китките си. Благодарение на тях детето може да вземе малък предмет или чаша, да закопчее копче или цип, да разлиства книга, да използва инструменти като моливи и ножици, да рисува и пише. И колкото повече ги тренираме, толкова по-скоро ще забележим с радост и гордост колко сръчно е станало нашето малко съкровище!

Как да развием фината моторика на детето

Овладяването на фините движения започва още от първите месеци и продължава дори в училищна възраст. Не е някакъв подвиг, но не се случва веднага и изисква доста време, търпение и концентрация – нещо, което децата не притежават в големи количества. Затова най-лесният начин да им помогнем в овладяването на тялото и света е като им предоставим специално разработени, но забавни игри и играчки.

Най-общо казано, различните игри и играчки са подходящи за различни възрасти. Но няма твърди правила – всяко дете е готово за конкретна играчка по различно време. За препоръчване  е да се водите от любопитството на детето и от уменията му към момента, като не му давате непосилни задачи. Просто внимателно му помагайте да надгражда стъпка по стъпка. И задължително се забавлявайте заедно!

Кои са подходящите играчки за развитие на фината моторика

В Munda Mundi имаме цял раздел с играчки, специално създадени за прецизиране на фината моторика. Те са много повече от тренажори на механични движения – всяка една от тях дава на детето допълнителни умения и познания за света наоколо. Но най-хубавото е, че с тях през цялото време е забавно и можете дори да си организирате домашни състезания!

Разгледайте и изпробвайте някои от най-добрите ни предложения:

Мозайка сортер „Цвете” – пъзел, с който най-малките учат също цветове и сравняване на размери.

Тактилен куб – това е семпла, но изумителна играчка, която позволява на детето да развива усещанията за допир и чисто мисловната си представа за нещата.

Рисуване с две ръце – невероятни двойки шаблони с огледални форми, които развиват и координацията между ръцете, както и периферното зрение, което помага на детето да чете по-лесно.

Шаблони по геометрия – всяка фигура е представена в четири различни размера и детето не само прецизира движенията си, а и учи форми и сравнение по големина.

Българска дървена азбука – пъзел, с който се учи също писане и азбуката.

Шаблон за трениране на краснописа – специално за малчуганите, които никак не обичат чертичките и ченгелчетата. Ще ги научат бързо и лесно.

Всички наши продукти изработваме от шперплат със специален сертификат, подходящ и безвреден за детски играчки. Опитайте ги и ще откриете разликата!

Коментари