Кошница 0
Списък с желания 0
Моят профил
Меню
+359 89 051 2103 Обратно обаждане

Как да изберем къщичка за кукли?

От природа всички деца се стремят към създанието на комфорт и уют. Въпреки добрите им намерения родителите често са против техния стремеж да «облагородят» жилището си. Особено противожействие се забелязва, когато малките дизайнери решават да оцветят тапетите с флумастери или да изрежат аликации от пердетата — всички тези «ежедневни радости от творчеството» обикновено не се оценяват от нас, възрастните. 

За да локализират последиците от активното творчество, повечето родители се замислят за покупка на къщичка за кукли. Такава играчка не само увлеича детето за няколко часа, но и определно спомага за развитието на самостоятелността и търпението му. Така че къщичката за кукли е прекрасно решение, сега остава да изберете точния модел от многото варианти, представени на пазара. 

Възрастта на детето е най-важният критерий при подобен избор. Както при всички играчки, къщичките също се отличават с възрастов маркер. Така че е много важно да вземете под внимание нивото на развитието на детето. 


За деца от 0-3 години — колкото по-семпло, толкова по-добре! 

Най-малките «дизайнери» от 0 до 3 години едва ли се нуждаят от голяма къща с огромно количество дребни детайли. Първо, това не е безопасно, второ, децата на тази възраст няма да оценят големината и мащаба на огромната «вила». По-добре е да се ориентирате към по- малки варианти с проста и разбираема конструкция. Идеалният вариант трябва да отговаря на следващите изисквания: 

 Къщата да не е голяма, защото на детето няма да му е удобно да е постоянно право, за да стига до по-горните етажи;
 Да се сглобява лесно, мъничето да може да променя планировката или да поправя конструкцията самостоятелно, без да вика родителите си след всеки несполучлив «ремонт».
 Мебелите не трябва да са много, но да са ясно различими. По-добре е да изберете къщичката, която е мебелирана с тези предмети, които детето вижда и ползва всеки ден — столове, маса, гардероб, скрин;
 Необходимо е да изберете само качествен вариант. Задължително проверете как е обработено дървото — не трябва да има грапави повърхности, остри краища;
 Избягвайте прекалено ярки цветове. Не всички производители са готови откровено да споделят какви точно бои използват;
 Всички форми на предметите в къщичката трябва да са ясни и прости. Кръг, квадрат, триъгълник — това е най-добрият комплект за началния етап.


За дете от 3 до 5 голини — ролеви игри — повече пространство!


Родителите на по-големите деца също си блъскат главите каква къщичка да изберат. Периодът от 3 до 5 години е времето на активното познание и социализация, затова родители вероятно ще разпознаят в сюжетите на игрите умалени можели на комуникацията вкъщи. Майка, баща и децата залължително ще бъдат действащи лица, затова трябва да предвидите в
комплекта да има тези герои. За упражнения на фантазията ще трябва да намерите семпла, но просторна къща, която да се отличава с прочност и ще бъде способна да оцелее след всякакви «експерименти». 3-годишното дете вече няма да се опитва да лапне нещо дребно, но може да се опита да си навре главата вътре или уж случайно да заклещи там минаваща покрай него
котка.

Идеалният вариант за такова дете е дървена, устойчива и екологична къщичка. Освен това има и други важни фактори и наблюдения:
 Компактните къщички са по-лесни за проучване, затова няма нужда от огромни комплекти;
 Конструкцията трябва да се сглобява лесно, детето не трябва да нервничи, когато след едно несполучливо движение играта се разваля, а то не може самостоятелно да оправи конструкцията;
 Къщичката трябва да е просторна и да събужда фантазията. Избирайте по-универсални варианти, детето ви само да реши, къде да направи кухня, а къде спалня.


Деца от 5 до 10 год ини - «истински» живот на куклите в миниатюра


Децата от 5 до 10 години не само копират поведението на възрастните, но и се опират върху собствения си опит. Сюжетно-ролевите игри се базират върху личното възприятие, фантазия и въображение. Детето измисля сюжети, герои, различни ситуации и проблеми. Заедно с това различни варианти на обитателите на къщичката развиват фантазията и творческите му способности. Момичетата копират ситуации от Winx, Barbie, кукличките Лол. Играчките от тези серии имат красиви тела с дълги крака, така че и къщичката трябва да е съобразена с големината им. Затова ви перпоръчваме да се ориентирате към по-големи вили с легла,
столове и максимално високи тавани. Децата на тази възраст отдават голямо значение на всички подробности, затова ще е хубаво, ако детето заедно с вас избере обзавеждането.


Каква трябва да е къщичката за кукли за едно 5-10 годино дете:
 Голяма и обемна . В нея трябва да се побиорат не само куклите, но и цялото обзавеждане;
 Със стълби и етажи. Сглобяването и преоборудването на подобна къша може да се превърне в прекрасно забавление заедно с родителите;
 С много детайли. Например, прозорците и вратите трябва да се отварят, кухненските прибори и пр. трябва да вдъхновяват детето за повече сценки и сюжети.


Грешно е да се смята, че съвременните къшички за кукли са предназначени само за момичета. За момчета също имаме специални играчки от дърво. От цялото многообразие можем да посочим комплекти Ферма, магазин, болница, автосервиз, паркинг и още много атракции за малките мъже.

Коментари