Кошница 0
Списък с желания 0
Моят профил
Меню
+359 89 051 2103 Обратно обаждане

Каква е ползата на пъзела?

Пъзелите се появят относително наскоро — ако вярваме на легендата, те възникват преди малко повече от 200 голини като обучаващо пособие по география. Първите мозаики от този род представялват карти, в които от парчета-държави се сглобява цялостната картина на света. С течение на времето това забавление се превръща в хоби за възрастни и деца. Днес съществува огромно количество пъзели, произведени от различни материали за всяка възраст и различни по сложност.


Макар че е грешно да се смята, че пъзелите са само за развлечение. Те заемат достойно място сред развиващите и обучаващите пособия. Работата с дребни елементи развива фината моторика, различията между елементите подобряват възприемането (детето се учи да различава части по размера, цвета им и пр). Благодарение на пъзелите малките изследователи предобиват по-добра представа за връзката между цялото и частите. Сглобяването подобрява концентрацията, вниманието и паметта — колкото повече детето играе, толкова по-бързо намира нужния елемент. И, разбира се, това е перфектно упражнение за търпението му.
Някой ще каже, че пъзелът губи в сравнение с мозаиката, в която са задействани и творческите ни способности. Възможно, частично е така, макар че пъзелите също са много важни — точно те спомагат за развитието на логиката и образното мислене.


Какви видове пъзели има?


Както вече сме отбелязали, сега има безброй варианти и вариации на тази популярна игра. Всички те са интересни, но далеч не всички са подходящи за едно малко дете. При избора на пъзел трябва да отчитате възрастта на детето, нивото на развитието му и опита в подобен род игри. За да ви е по-лесно да се ориентирате в многобройните видове, кратко ще споменем няколко от най-популярните:


Пъзели - кубчета
Както и с други кубчета обикновено детето играе с тях от 6-месечната си възраст до 1 годинка. Такива игри са познати на всички — по страните на кубчетата има елементи от картинки и трябва да ги обърнем и да ги наредим така, за да може да се види цялата рисунка. При това детето не трябва да съпоставя частите по формата им - те са еднакви, важната е само картинката. Хубаво е, че с всеки комплект получавате 6 картинки наведнъж. Макар че и те могат да омръзнат, тогава можете да играете с мозаиката като с отделни кубчета, например, да ги редите или пък да градите кули от тях.


Книги-пъзели
Сборник  от приказки може да е по-интересен за детето ви, ако има възможност да участва в «създаването» на историята! Върху всяка страница има специални места, в които трябва да се намести липсващия на историята елемент. Това може да бъде луна на небето, облаче, което проплува над реката, ябълка, която носи Ежко. Такива пъзели ни напомнят за сортер — детето трябва да намери подходящ по форма елемент от картон, за да допълни с него картинката. Първоначално детето действа интуитивно, пробвайки всяка част, и само с времето ще пермине към съзнателно подреждане по смисъл.


Меки пъзели
 Тези игри ни напомнят за класическите пъзели, само че частите им са направени от специална гумирана пяна (затова се наричат «меки»). Те имат особени съединителни елемепнти, които сглобяват частите в една голяма картинка. Заради тези свои особености те са подходящи за малко по-големи деца — от 12 до 18 месеца. Задачата се усложнява и заради картинката — ако страните на кубчето имат много прости картинки (слънце, цвете, къща), меките пъзели предлагат по-сложни варианти — приказни герои, например. Към меките пъзели спадат и тези от плат — те могат да допълнят развиващо килимче, а това ще го направи още по-интересно.


Твърди пъзели
 Названието е изключително условно, но много точно характеризира тези игри. Елементите в тях са направени от пластмаса или дърво, благодарение на което детето не само сглобява картинката, но и изучава свойствата на материала, фактурата и даже вкуса им (което е напълно нормално за едно дете от 2 до 3 години, за което са предназначени подобни играчки). Също така се срещат пъзелите, при сглобяването на които се получава двумерна картина или тримерна фигура. Благодарение на това пъзелът по функциите си доближава до конструктор и запознава детето с нови принципи за игра.


Традиционни пъзели
 Класически вариант — много картонени части с характерни извивки, помагащи за съединението на елементите в една обща картина. Обърнете внимание — за всяка възраст се препоръчват различни мозаики. Така, за децата от 1,5 до 2 години са по-подходящи прости пъзели от няколко части. А за 2-3 годишно мъниче можете да купите по-сложни мозаики с повече елементи и с по-сложна картинка. Макар че във всички случаи рисунката трябва да е позната на детето - само тогава новата играчка ще предизвика интерес.


Кои характеристики на пъзелите са важни?


Каквото и да изберете за детето си, помнете за няколко важни принципа при избора на подобни игри. Няма нищо сложно в това, ето ги основните критерии: 

  • качество: проверявайте колко качествено са изработени частите на пъзела, дали няма трески, пукнатини, драскотини, рязка химическа миризма, лющеща се боя;
  • лесно сглобяване: проверете, как се сглобяват частите на пъзела — ще ги съединява малко дете и всяко прекомерно усилие може да го разстрои, да разочарова в играта;
  • размер: опитайте се да избирате пъзели с такива части, които от едната страна да не са прекалено малки (да няма опасност детето ви да ги лапне), а от другата — да не са твърде големи, за да е удобно да ги държи;
  • количество части: тук всичко е просто — колкото по-малко е детето, толколва по-малко части трябва да съдържа пъзелът (можете да започнете от комплекти с 3-6 части, а за децата до 3 години са достатъчни 50-60 части максимум);
  • маркировка по възраст: обикновено пъзелите имат маркировка, за кой възраст са предназначени — и в това, разбира се, има доза формалност, защото едно дете на 2 години може да играе с пъзели за тригодишни. Всичко е инливидуално, макар че е хубаво да вземете под внимание възрастовите ограничения;
  • картинка: за малките деца картинката трябва да е доста проста, позната, а съшо така контрастна и цветна — детето обича ярките, наситените цветове, не и близките оттенъци на един цвят.

И най-накрая един съвет от нас: задължително играйте с детето си. И това е особено важно, когато става въпрос за пъзелите. Освен че времето, прекарано заедно, ще ви помогне да се сближите, няма да пропуснете момента, в който старият пъзел вече е омръзнал или е станал прекалено лесен. Така ще разберете, че е време да потърсите нещо ново, по-трудно! А кога детето ви за първи път се е запознало с пъзели и от кои пъзели обича най-много?
Коментари