Кошница 4
Списък с желания 0
Гледахте 3
Account
Меню
+359 89 051 2103 Обратно обаждане

Дървен сортер "Тя, Той, То, Те"

Този продукт е безплатен.

Можете да изтеглите файловете в раздела
"прикачени файлове".

Производител: MundaMundi
Код на продукта: MM192598
EAN: 3583144192598
Отзиви: (0)
В наличност
26.00BGN
Комплектът съдържа кутия с четири разделения и 48 плочки, на които са изписани личните местоимения “тя“, “той“, “то“, “те“, числителните “една“, “един“, “едно“, “много“ и са подбрани 40 съществителни имена. Играта е идеална за деца с аграматична реч, като им помага да усвоят и затвърдят правилното съгласуване на съществителни имена по род и число.
                Игра 1. Подредете плочките на “един“, “една“, “едно“ и “много“ в редица, а останалите разбъркайте с лицето надолу. Обяснете на детето разликите между мъжки, женски и среден род в единствено и в множествено число и дайте примери с парчета от сортера. Помагайте на детето да спряга съществителните имена, след като изтегли плочка от купчинката. Редувайте се. Няма нищо по-забавно от споделена игра, в която детето се чувства подкрепяно! Винаги припомняйте правилата за спрежението преди да дадете отговор на задачата, когато е Ваш ред. Така ще ориентирате детето в процеса на спрягане, вместо да затвърдите заучаването на конкретните примери.
                Следващия път, когато играете добавете и плочките на “той“, “тя“, “то“, “те“. Така постепенно добавяте „константните правила“, с които детето трябва да съобрази съществителното.

                Игра 2. Разширяване на изречението. - След като детето успява да съгласува правилно думите в игра 1 е време за плавно усложняване на играта. Описанието чрез прилагателни имена е идеален начин за целта. Изберете плочка и се опитайте да измислите колкото се може повече думи, които могат да я опишат. (Топка – Тя е кръгла, празна, лека, гладка/грапава, може да е голяма, малка, синя, шарена, плажна и т.н. ; Яйце – То е овално, малко, гладко, леко, крехко, може да е сурово, варено, боядисано и т.н.)
                Игра 3. Създаване на текст по зададени думи. - Подредете целия пъзел. Нека всеки играч си избере по 1 картинка от всяка колонка и състави приказка с всички тях.
                Макар сортерът „Тя, той, то, те“ да е създаден с цел усвояване на граматични правила на българския език, той би могъл да се използва за развитието на куп други способности като :
  • Мислене – Детето може да раздели съществителните по категории и подкатегории (животни – домашни, диви, бозайници, риби и т.н.; предмети; превозни средства; храни; напитки; растения и др.). Плочките могат да се използват за примерни задачи от типа „Четвъртия излишен“, в които 3 от подредените в редица имат сходни качества/функции, а едно от тях няма това свойство (например : кофа, чаша, шише, чорап – 3 съда и 1 дреха; молив, топка, свещ, меч – 3 предмета с продълговата форма и 1 с кръгла).
  • Рисувателни способности, които включват в себе си усъвършенстване на фината моторика, подобряване на представите и развитие на въображението
  • Училищни способности – трениране на четенето (например : „Намери написаната дума.“, „Прочети описанието и отгатни за коя картинка става въпрос.“, „Ще напиша няколко думи. В една от тях допуснах грешка. Къде е картинката на грешно написаната дума?“) и писането (например : „Напиши името на изтеглената картинка.“, „Във всяка дума пропуснах една/няколко букви. Можеш ли да ги довършиш вместо мен?“, „Напиши 3 думи, които описват картинката, която изтегли.“ и т.н.), извършването на звуко-буквен анализ и развитието на фонологичното осъзнаване (например „Намери 2 думи, които започват със сричка „КО“.“; „Намери дума с 4 букви. Можеш ли да се сетиш за друга дума, която се римува с тази от картинката? (кола – пола, смола, метла...)“ и др.)
                                                                                              Изготвил описанието: логопед Таня Коджабашева
Отзиви
0/ 5
Средна оценка на стоките
0
0
0
0
0
Няма отзиви за този продукт. Станете първи, оставете вашето мнение.

Няма въпроси за този продукт, станете първи и задайте въпроса си.

26.00BGN