Кошница 0
Списък с желания 0
Моят профил
Меню
+359 89 051 2103 Обратно обаждане

„Учене чрез игра” и сензорно – интегративния подход. Отзив от специален педагог Диляна Василева

Авторка Диляна Василева. Приказни Вълшебства АЯ

Защо избрах образователните материали за игра на Мунда Мунди?

Здравейте! Специален педагог и арт терапевт съм. Основно работя с деца с множество увреждания или изоставане в развитието си. В практиката си използвам основно  „учене чрез игра” и сензорно – интегративния подход. Внимателно подбирам материалите, които изполвам.

При изборът ми, те трябва да отговарят на следните изисквания:

 • По възможност от природни материали
 • Задължително с добър дизайн и естетически вид
 • Безопасни
 • Здрави и устойчиви
 • По възможност даващи различна тактилна информация при допир
 • Лесни за ползване
 • Многофункционални
 • С много отделящи се части, за да могат да се модифицират спрямо конкретната задача, в конкретната терапевтична цел
 • Компактни и лесно преносими
 • Лесни за съхранение

През лятото на 2020 г случайно ми попадна публикация на Мунда Мунди, разгледах сайта им и открих точно такива игри, които използвам като образователен ресурс.

Днес ще споделя моя опит с  дидактичния материал.

„ ШАБЛОНИ НА БУКВИ И ЦИФРИ”

 1. ПОДРЕЖДАНЕ НА ШАБЛОНИ СЪС СИЛУЕТИ В РЕДОВЕ

Подреждане на шаблоните със силуети на случаен принцип, на редове от ляво на дясно.По този начин детето развива пространсвената си ориентация и се подготвя пасивно за писане в редове в тетрадката или четене, като всъщност само ги оформя в игралното поле. Подреждайки плочките, внимавате да бъдат поставени правилно, спрямо изписването на буква или цифра.

Докато играе детето, възрастния или самото дете могат да назовават дадената буква или цифра на плочката със силуета.

 

2. БУКВА ИЛИ  ЦИФРА

В следващия етап на играта, докато детето поставя фигурата на цифрата или буквата в плочката със силуета, може да се акцентира дали фигурата е буква или цифра.

А докато детето върти из ръката си фигурата ,то получава тактилна информация за нейната форма. Търсейки силуета из  редовете, детето развива своята наблюдателност, внимание, концентрация,търпеливост и увереност.

 

3.ОЧЕРТАВАНЕ НА БУКВИ И ЦИФРИ В ШАБЛОН

 Шаблоните със силуети са много подходящи за първоначално очертаване на буквите/ цифрите в шаблон.

Така е зададена рамка на детето и то има контур, по който да се ръководи. Няма възможност от „грешки” и детето винаги е успешно в задачата си. Нещо,което е важно за мотивацията, за да проявява инициатива и желание само да търси като занимание подобен тип игри в бъдеще.

Правилният  хват на молива също е важен. А това,че дейността се случва лесно, освобождава напрежението на детето към изписването и може да се акцентира към позицията на пръстите при хвата и цветовете на средството за писане.

В началния етап на графо – моторните си занимания с децата предпочитам дебел, триъгълен молив. Така няма нужда от гумен накрайник и възможността да се сменят непрекъснато цветовете на моливите е лесна и забавна.

 

4.ПОДРЕЖДАНЕ НА БУКВИ ПО МОДЕЛ В ДУМИЧКИ

В следващ, напреднал етап, след като детето разпознава и назовава букви и цифри, очертава ги в контур забавлявайки се, може да усложним играта .

Написваме думи с главни печатни букви, а детето ги подрежда в представената му последователност. Желателно е думата да се подкрепи визуално с картинка и да се назове от възрастен и повтори многократно от детето. Така детето само ” чете” думата.

  

5.ПРИБИРАНЕ НА ИГРОВИЯ МАТЕРИАЛ В КУТИЯ

Много важно за самостоятелността на детето, е да учи и развива полезни умения от ежедневието.

Прибирането и съхранението на игрите и играчките, е едно от тях. Чрез компактните, безопасни и функционални кутии на Мунда Мунди ,които са с различна големина и форма, съобразени с игрите в тях,  подготовката на работното пространство ПРЕДИ и прибирането на материалите СЛЕД заниманието се случват като игра.

Тук се слува непринудено  и още нещо важно за децата: ориентация във времето .Обикновено малките деца или децата със задръжки в развитието нямат знания за отмерване на количество. Но много лесно, ако от едната страна на работното пространство поставим игрите за предстоящите занимания, а след приключване ги „отмятаме” чрез поставяне в другия край на игралното пространство – детето добива представа за количеството занимания, което го очаква или е приключили. Така тревожността от това, какво го очаква и още колко предстои, спада или изчезва. А това води до непренуденост в играта, забавление и възможността за развитие на въображението, мисленето, планирането и творчеството у детето.

УЧЕНЕ ЧРЕЗ ИГРА С МУНДА МУНДИ

Приятно забавление!

Коментари