Кошница 0
Списък с желания 0
Моят профил
Меню
+359 89 051 2103 Обратно обаждане

Възползвайте се максимално от дървени букви, пъзели, фигурки, игри за дихателна гимнастика и лабиринти в логопедичната практика

Логопедичната практика често изисква използването на различни материали и ресурси, за да се осигури ефективна и забавна среда за терапия. Дървените букви, пъзелите, фигурките, игрите за дихателна гимнастика и лабиринтите са универсални инструменти, които могат значително да подобрят резултатите от терапията чрез подобряване на артикулацията, фонацията, когнитивното развитие и други важни области.

Дървени букви

Дървените букви са основни материали в логопедичните кабинети, тъй като осигуряват тактилна обратна връзка и помагат на децата да визуализират правилното формиране на думи. Те могат да се използват за различни цели, включително:

 1. Практика на произношение: Децата могат да подредят дървените букви, за да изписват думи, изречения или дори кратки истории. Това може да помогне за подобряване на фонологичното осъзнаване, артикулацията и грамотността.
 2. Игра на думи: Логопедът може да предложи игри, включващи създаване на рими, игра на думи или търсене на скрити думи, за да направи практиката на произношението по-забавна и интерактивна. Имаме и готов комплект Срички
 3. Развитие на речника: Дървените букви могат да се използват за изграждане на речников запас чрез създаване на думи, свързани с определена тема (напр. животни, цветове или храни). В помощ изработихме и голям Конструктор на изречения

Пъзели и фигури

Пъзелите и фигурите са ценни инструменти за подобряване на фините двигателни умения, пространственото съзнание и когнитивното развитие при децата. Ето няколко начина за включването им в логопедични сесии:

 1. Сглобяване на пъзел: Пъзелите могат да помогнат за подобряване на координацията око-ръка и фокуса чрез поставяне на парчета заедно, за да се създаде изображение. За деца с проблеми с артикулацията, намирането на парчета, които съответстват на определени звуци, може да бъде забавен начин за практикуване на фонологично съзнание. Имаме голяма коллекция от Пъзели за развитие на лексиката
 2. Фигури за манипулиране: Предлагането на деца на възможност да манипулират малки фигури  може да подобри тяхната способност да контролират движенията на устните и езика си. Това е особено полезно за деца, работещи върху проблеми с артикулацията или заекването. Най-популярен сет, който предлагаме е Фигурки за автоматизация на звукове С Р Ш Л 
 3. Игри за разказване на истории: Комбинирането на дървени букви и фигури може да доведе до креативни игри за разказване на истории, където децата създават герои и обстановки, докато упражняват своите умения за правилно произношение. И тук можем да ви предложем Град на предлозите

Игри за дихателна гимнастика

Подобряването на дихателните модели е от решаващо значение за ефективната комуникация. Логопедите могат да използват следните дейности, за да направят дихателната гимнастика по-приятна за децата:

 1. Бълбукане: Напълнете малка пластмасова чаша с вода и добавете храна за аквариум или малки топчета. Децата трябва да духат през сламка, потопена във водата, карайки мехурчетата да изскачат на повърхността. Това помага за укрепване на мускулите на устата и подобрява контрола на дишането.
 2. Духане на листа: Поставете лист хартия на маса и помолете детето да духне леко върху него, карайки го да се повдигне. След това постепенно увеличавайте силата на въздушния поток, докато детето се научи да контролира дъха си.
 3. Игра на акордеон: Детето трябва да издуха въздуха в устата си, сякаш издухва към невидим акордеон, разширявайки и свивайки бузите си. Това упражнение помага за подобряване на контрола на дишането и мускулния тонус.
Но имаме и готови комплекти - игра Футбол, Лабиринт, Пътечки, Арка Пеперуди

Лабиринти за баланс

Развитието на баланса е важно за цялостното физическо и когнитивно здраве. Лабиринтите предлагат забавен начин за работа върху тази важна област:

 1. Ходене по линия: Използвайте дървена пътека. Децата трябва да следват пътеката с краката си, което помага за подобряване на техния баланс и внимание.
 2. Равновесие на един крак: Децата могат да практикуват стоене на един крак върху лабиринт за баланс, насърчавайки чувството за равновесие и координация.

Заключение

Чрез включването на дървени букви, пъзели, фигурки, игри за дихателна гимнастика и лабиринти в логопедични сесии, терапевтите могат да създадат по-ангажираща и ефективна среда за терапия за деца. Тези материали предлагат множество възможности за практикуване на артикулация, подобряване на когнитивното развитие и насърчаване на цялостното комуникационно благополучие. Като адаптират тези дейности според нуждите и интересите на всяко дете, логопедите могат да осигурят персонализирана и приятна терапевтична опит.

Коментари