Warning Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Games for fine motor skills

03.06.2021
by Ирина Филевская

Да развием фината моторика с играчки!

Фина моторика – с този термин специалистите назовават малките, прецизни движения, които правим чрез мускулите на дланите, пръстите и китките си. Благодарение на тях детето може да вземе малък предмет или чаша, да закопчее копче или цип, да разлиства книга, да използва инструменти като моливи и ножици, да рисува и пише. И колкото повече ги тренираме, толкова по-скоро ще забележим с радост и гордост колко сръчно е станало нашето малко съкровище!

Как да развием фината моторика на детето

Овладяването на фините движения започва още от първите месеци и продължава дори в училищна възраст. Не е някакъв подвиг, но не се случва веднага и изисква доста време, търпение и концентрация – нещо, което децата не притежават в големи количества. Затова най-лесният начин да им помогнем в овладяването на тялото и света е като им предоставим специално разработени, но забавни игри и играчки.

Най-общо казано, различните игри и играчки са подходящи за различни възрасти. Но няма твърди правила – всяко дете е готово за конкретна играчка по различно време. За препоръчване  е да се водите от любопитството на детето и от уменията му към момента, като не му давате непосилни задачи. Просто внимателно му помагайте да надгражда стъпка по стъпка. И задължително се забавлявайте заедно!

Кои са подходящите играчки за развитие на фината моторика

В Munda Mundi имаме цял раздел с играчки, специално създадени за прецизиране на фината моторика. Те са много повече от тренажори на механични движения – всяка една от тях дава на детето допълнителни умения и познания за света наоколо. Но най-хубавото е, че с тях през цялото време е забавно и можете дори да си организирате домашни състезания!

Разгледайте и изпробвайте някои от най-добрите ни предложения:

Мозайка сортер „Цвете” – пъзел, с който най-малките учат също цветове и сравняване на размери.

Тактилен куб – това е семпла, но изумителна играчка, която позволява на детето да развива усещанията за допир и чисто мисловната си представа за нещата.

Рисуване с две ръце – невероятни двойки шаблони с огледални форми, които развиват и координацията между ръцете, както и периферното зрение, което помага на детето да чете по-лесно.

Шаблони по геометрия – всяка фигура е представена в четири различни размера и детето не само прецизира движенията си, а и учи форми и сравнение по големина.

Българска дървена азбука – пъзел, с който се учи също писане и азбуката.

Шаблон за трениране на краснописа – специално за малчуганите, които никак не обичат чертичките и ченгелчетата. Ще ги научат бързо и лесно.

Всички наши продукти изработваме от шперплат със специален сертификат, подходящ и безвреден за детски играчки. Опитайте ги и ще откриете разликата!

Pinterest

Comments

No posts found

Write a review